Welke kweekkas past het best bij jou?

greenhouseAls je eraan denkt om groenten, fruit of bloemen te kweken in een kweekkas, heb je keuze uit tal van verschillende modellen en soorten. Wie een kleine tuin heeft, kiest voor een compact model en zelfs op een balkon kun je een klein kasje zetten om enkele kleine groentes in te kweken. Mensen die gezegend zijn met een grote tuin, kunnen kiezen voor een grote kweekkas of verschillende kleintjes. Lees hier over de verschillende soorten kweekkassen die te verkrijgen zijn.

De compacte kweekkas

Zoals de naam al doet vermoeden, zijn deze exemplaren klein en compact, ideaal voor wie niet veel plaats heeft of maar enkele gewassen wil kweken. Je kunt ze zelf maken of kopen als bouwpakket bij de doe-het-zelf zaak. Er is keuze tussen echt glas, plexiglas of zelfs plastic folie als bekleding.

De hobby kas

Deze kweekkas is geschikt voor wie tamelijk veel zaken wil kweken en er voldoende tijd in wil steken. De kas heeft een heuse deur en je kunt erin lopen, meestal zijn ze gemaakt van tuindersglas of veiligheidsglas en is er een mogelijkheid om tuingereedschap op te bergen.

Een mini kweekkas

Wie maar een beperkte ruimte heeft of zelfs enkele groentes of kruiden wil kweken op het balkon, kan een mini kweekkas kopen een optie zijn. Deze hebben vaak verschillende planken, waardoor je op meerdere niveaus kunt groeien. Ze zijn meestal gemaakt van een aluminium of plastic frame met een kunststof bekleding.

De muur kas

Een andere variant voor wie weinigen plaats hebben, is de kweekkas die tegen de muur bevestigd kan worden. Ook deze zijn vaak voorzien van verschillende niveaus om plaats te besparen.

Een professionele kweekkas

Over dit soort kweekkassen valt veel te vertellen, je hebt ze in alle vormen en maten, met ventilatie of zonder, met verwarming, verlichting of groeilampen en ga zo maar door. Ben je van plan om op professioneel niveau te gaan kweken of wil je echt een goede kweekkast, vraag dan raad aan een gespecialiseerde verkoper.