Tips om de juiste rozen te kiezen

e1d4cc469bfb0a5fa5d61c2878ae8611Rozen zijn erg populair in Nederlandse tuinen, ze geven prachtige bloemen, kunnen heerlijk geuren en fleuren elke tuin op – van een klein balkon of stadstuintje tot een grote tuin met veel verschillende soorten bloemen en planten. De roos wordt vaak gezien als symbool voor de liefde en romantiek, ze zijn niet moeilijk om te verzorgen en zijn natuurlijk heel erg mooi. Er zijn tal van soorten rozen, van rozenstruiken tot klimrozen, kies de juiste variant voor het juiste plekje in de tuin en je hebt er dubbel zoveel plezier aan. Hier volgen alvast enkele tips.

Grootbloemige rozen

Zoals de naam al doet vermoeden hebben deze rozen mooie, grote bloemen, maar slechts één per steel. Ze staan erg goed in borders of rozenperken en bloeien van juni tot ver in het najaar. Grootbloemige rozen hebben vaak een sterke, aangename geur en kunnen best tegen een stootje. Ideaal voor iemand met weinig ervaring in de tuin. Een bekend voorbeeld is de Berleburg Castle, die prachtige dieproze bloemen vormt.

Trosrozen

Trosrozen vinden we ook vaak terug in borders en perken en vormen kleinere bloemen in een tros. Van deze bloemen heb je vaak plezier tot diep in de herfst en ze komen het beste tot hun recht in struikvorm. De Rosa ‘The Fairy’ is één van de bekendste soorten met lichtroze bloemen.

Engelse rozen

Deze variant werd gekweekt door de Engelse David Austin en vormen grote, heerlijk geurende bloemen. Ze kunnen lang bloeien maar vergen wel de nodige verzorging, zo moeten ze zeker elk jaar gesnoeid worden. Engelse rozen zijn erg mooi in de border maar kunnen ook op stam verkregen worden.

Klimrozen

Klimrozen kunnen met hun lange, slappe takken klimmen op allerlei objecten, zoals een muur, een rozenboog of een pergola. Door ze vast te binden op een rek of rozenboog bijvoorbeeld, kunnen ze deze helemaal bedekken met hun prachtige bloemen. Kies voor een soort die sterk is en ook kan bloeien op schaduwrijke plekken, zoals de ‘New Dawn’. Deze bloemen verspreiden een echte rozengeur en kunnen lang doorbloeien.