Planten beschermen tegen de kou

frost-protection1In de winter zijn er een aantal dingen die je kunt doen om je planten te beschermen tegen de kou. Het hangt allemaal af van hoe teder de planten zijn, hoe koud het weer is, hoe lang het koud zal zijn en hoeveel energie en moeite je wilt besteden. Voor sommige planten is er geen extra zorg nodig bij koud weer, terwijl andere planten extra zorg nodig hebben om deze periode te overbruggen.

Breng potplanten naar binnen

De eerste en eenvoudigste oplossing voor de kou, is om de planten binnenshuis te brengen. Degenen met een garage of wintertuin kunnen hun planten ook hierin zetten. Het beste is om de planten rond het interieur in uw woning als decoratie te plaatsen. Zo zullen ze de nodige warmte krijgen, zonder dat uw huis er rommelig uitziet.

Breng een laag compost aan

Compost fungeert als een isolator die warmte en vocht vasthoud in de bodem. Het wordt toegepast om het wortelstelsel van planten te beschermen tegen koude temperaturen. Soms worden planten niet beschadigd door de koude temperatuur, maar door de vries- en ontdooi cyclus van de bodem.

Bedek uw planten

Doe een oude doek of deken over de tere planten. Als planten slechts enkele nachten beschermd moeten worden tegen de kou, is een eenvoudig onderkomen, zoals een oude deken al voldoende. Kies zorgvuldig een bekleding uit en breng het heel voorzichtig aan, zodat het niet tegen de bladeren of installatie aankomt. Om schade te voorkomen kunnen er palen gebruikt worden om de bekleding overeind te houden.

Maak de planten nat

Het is belangrijk dat de grond waarin de planten zich bevinden goed wordt natgemaakt voordat het koud begint te worden. De grond zal dan beter warmte vasthouden dan wanneer het droog is en zal langzaam verdampen, waarbij de lucht de planten zal verwarmen. Doe dit echter niet als het extreem koud zal worden.