Hoe groeit een tulp?

maxresdefault-6Voor wie alles over bloemen en planten te weten wil komen is het ontstaan van een bloem natuurlijk een ontzettend interessant fenomeen. Nederland is een echt bloemenland en kwekers maar ook liefhebbers weten er ontzettend veel van. Immers staat het land bekend om de productie van bepaalde bloemen, die naar overal te wereld geƫxporteerd worden. Hoe een bloem precies groeit wordt nu uitgelegd. Deze uitleg gaat dan in het bijzonder over de tulp.

Allereerst wordt de tulpenbol in het najaar gepland. Hierin zitten dan al een steel en een bloem. Na het planten zullen de wortels zich beginnen te ontwikkelen en kunnen er voedingsstoffen uit de grond opgenomen worden. Als het vervolgens koud wordt tijdens de wintermaanden, zal de tulp in deze periode even niet doorgroeien. Wel is het belangrijk dat de bloembollen niet al teveel hinder van eventuele vorst ondervinden, dit kan namelijk later in het proces problemen met zich mee brengen. Gelukkig kunnen de tulpen beschermd worden tegen eventuele vorst tijdens een strenge winter.

Wanneer de winter voorbij is, zullen er tijdens het voorjaar bladeren en een stengel uit de tulpenbol komen. Nu begint de tulp zich dus zichtbaar te ontwikkelen. Als de lente dan wat verder op gang is, zal de tulp beginnen te bloeien. Dit is het moment waar iedereen op gewacht heeft, wanneer de prachtige bloemen op hun mooist zijn. Dan kunnen de bloemen afgesneden worden en klaargemaakt worden voor verkoop. Nieuwe bollen krijgen nu de ruimte om door de groeien tot de bloeiperiode voorbij is. Voor de meeste soorten stopt de bloei aan het begin van de zomer of begin de herfst. Dan is het tijd om de bloembollen voor volgend jaar in de grond te stoppen en begint het proces weer van voor af aan.

Al met al gaat er dus een aardige tijd overheen voordat de tulp zich helemaal heeft ontwikkeld. Toch is het prachtig om het eindresultaat te zien, zeker als er duizenden bloemen tegelijk in bloei staan.