Het gezond houden van je tuin

show-off-your-lawn-or-yard-by-maintaining-the-health-of-your-trees1Een van de meest onverklaarbare dingen die kunnen gebeuren in de tuin, is het ziek worden van een plant. Je vraagt jezelf dan vaak af hoe het het komt, of het zich zal verspreiden en wat je daartegen kunt doen. Het belangrijkste dat je moet begrijpen bij de preventie van ziekte, is de ziekte driehoek.

Een plantenziekte kan alleen voorkomen bij aanwezigheid van de drie dingen; een plant die ziek kan worden, een ziekteverwekker die de plant kan aanvallen en de milieuomstandigheid die de ziekte kan bevorderen. Het is dus raadzaam om te letten op deze drie factoren.

Onderzoek planten alvorens te kopen

De eenvoudigste manier om ziekten te beperken in je tuin is door ze niet toe te laten. Ziekten worden vaak overgebracht door een nieuwe plant. Weten hoe een gezonde plant eruit ziet kan al veel helpen, alhoewel dit niet altijd even makkelijk is. Koop daarom geen planten met dorre bladeren, verrotte stengels en insecten. Lees verder veel boeken en tijdschriften over planten om te weten waarop je moet letten bij het kopen van planten.

Gebruik alleen volledig compost verwerkt tuinafval

Niet alle materialen in een composthoop ontleden zich met dezelfde snelheid. Een grondig composteringsproces genereert hoge temperaturen gedurende een langere tijd en dood elke ziekteverwekker in het materiaal. Geïnfecteerde plantenresten die dit proces niet volledig hebben ondergaan zullen potentiële ziekten verspreiden in de tuin. Als je niet zeker bent van de voorwaarden van de composthoop, moet je het gebruik van tuinafval voor gevoelige planten voorkomen.

Ruim op in de herfst

Zelfs als je in een gematigd klimaat leeft, is het altijd goed om de tuin op te ruimen in de herfst. Dit is niet alleen een effectief afschrikmiddel voor ziektes, maar ook een goede manier om ziekten die al in de tuin voorkomen onder controle te houden en te bestrijden.